Engelbrektsgatan 6, 702 12 Örebro

logga

 
Startsida Om osteopati Historia Filosofi Behandlingsmetoder Ditt besök Vanliga frågor Patientfall Kontakta
 

Patientfall

 


Kvinna 34 med mensvärk sökte för nästan daglig huvudvärk.
Karaktären på huvudvärken tydde på att det handlade om spänningshuvudvärk.
Vid undersökningen hittades en rörelseinskränkning och spända muskler i övre delen av nacken samt att korsbenet, som sitter i bäckenet och utgör basen för ryggraden, lutade till vänster.

Efter att ha frågat om patienten ramlat på rumpan någon gång framkommer att hon i tonåren ramlat av en häst och landat hårt på ena skinkan. Detta utmynnade i en arbetshypotes där det sneda korsbenet kompenserats av muskulaturen som upprätthåller de övre kotornas position i nacken så att ögonen hålls i horisontellt läge vilket i sin tur orsakar spänningar som kan ge huvudvärk.

Med enklare ord: Om ryggraden står på ett lutande bord så blir nacken sned för att inte huvudet ska luta.

Efter behandling av korsbenet försvann huvudvärken och som en bieffekt klingade även mensvärken av, troligen beroende på att dränaget av venöst blod och lymfa från livmodern och omkringliggande vävnader hade påverkats negativt av det snedställda korsbenet.

Detta exempel visar på hur osteopaten försöker tänka ett steg längre för att undvika att bara behandla symtomen och i ovanstående exempel så hade förmodligen behandling av de spända musklerna i nacken endast gett kortvarig effekt.